VLAARDINGEN – Pomona is terug in het Oranjepark. Het beeld werd woensdag 3 oktober onthuld waarna bleek dat er sprake is van een ‘voorlopige opstelling’. De torso van de Romeinse fruitgodin rust op een sokkel terwijl ze op een frame als het ware boven die sokkel zou moeten zweven. Kunstenaar Hans Rikken, die zag er nog wel wat aan. ,,Ze staat uit het lood; ze hangt nu wat achterover terwijl ze trots rechtop hoort te staan met haar borsten vooruit.’’

Toch was de onthulling wel een mijlpaal in het leven van de ‘Vlaardingse Pomona’. In 1955 kocht de gemeente Vlaardingen het beeld van de kunstenaar Wim van Hoorn. De Romeinse fruitgodin kreeg een plek in het Oranjepark, maar werd in de loop der jaren diverse malen beschadigd. Uiteindelijk belandde ze zelfs op de bodem van de vijver, waar ze al die tijd op had uitgekeken. Nu is ze dus weer terug nadat ze uit het depot werd opgediept. Niet meer in ongeschonden staat, maar nog altijd indrukwekkend.

Ter gelgenheid van de onthulling schreef Stadsdichter Mirjam Poolster het volgende gedicht:

Zij is terug
Zij is terug, maar anders dan ze is geweest
Zij hoort in onze stad en nu ’t weer kan
lokt zij, ook zonder ogen, elke man
haar stenen tors spreekt van een lang en heftig feest

Eén vorm is voor Pomona nooit genoeg geweest
Hoe schoon en welgevormd die ook zou kunnen zijn
Wie hoedster is van vrucht en plantenlijn
is voor veranderingen immers niet bevreesd

Vertumnus, wist al dat het raken van de juiste snaar
zou vergen dat hij meer dan één moest kunnen zijn
De nimf is terug. Zij blijft ook zonder hoofd en handen
ongrijpbaar feeëriek in onze harten branden

Na de onthulling vond in Studio Bauman aan de Hoogstraat nog de presentatie plaats van het boek ‘De wederopstanding van Pomona’; een initiatief van Auke Bergsma en de Stichting Mareado. Auteur is de Vlaardingse historicus Klaas Kornaat. Het boek vertelt de geschiedenis van de Vlaardingse Pomona en geeft daarnaast een mooie historische context over deze Romeinse godin en de wijze waarop zij door de eeuwen heen is verbeeld.