Angst en vrees; tijd voor Bescherming Bevolking.

Wie de krant leest komt de woorden angst en vrees opvallend vaak tegen. Terroristische aanslagen kunnen overal plaatsvinden en velen worden beheerst door een gevoel van onveiligheid. Politici doen weinig om de bezorgdheid weg te nemen, integendeel, ze ontlenen een deel van hun status, zo lijkt het, aan de waarschuwing voor het onheil. Een bange overheid, beducht voor een onbekend en onzichtbaar gevaar. Let op aanstootgevende beelden, achtergelaten tassen en verdachte personen!

 We moeten ons weer gaan voorbereiden met luchtalarm, controlerende beambten en instructiefolders. In een schuilkelder en oefenen met rare maskers en plastic pakken. Zoals in de veilige dagen van de BB, de Bescherming Bevolking, toen koene burgers over het welzijn van hun landgenoten waakten.

In de gids ‘Verkenning en melding’ uit 1952 kunnen we zien hoe dat gaat: gehelmd in een schuilplaats versterkt met zandzakken bemant zo’n held van de BB een ‘uitkijkpost met peilroos’. Op de achtergrond een kerktoren en een rokende schoorsteen want we kunnen gewoon werken en bidden terwijl de BB oplet.

Soms verlang je terug naar atoombom en wapenwedloop: wat waren we toen moedig en onbevreesd.

About Me

Klaas Kornaat is freelance historicus, in te huren voor publicaties, exposities, educatieve projecten, websites, lezingen en diverse activiteiten op historisch terrein.

Copyright

© Kopiëren en overname van teksten of afbeeldingen van deze website alleen na toestemming van de auteur. Gebruik het onderstaande contactformulier.

Archive