COVERS VAN DE 20e EEUW 1 – Dekolonisatie – KATHOLIEKE ILLUSTRATIE 9 februari 1922

Tekst: Reinard Maarleveld.

Na de Eerste Wereldoorlog is het met de onaantastbaarheid van de Europese mogendheden gedaan. In de koloniën van Engeland, Frankrijk en Nederland is onrust te bespeuren. De mythe van de ‘the white man’s burden’ (de blanke Europeaan zou tot taak hebben zijn gekleurde onderdanen binnen te leiden in de beschaafde wereld) wankelt in India, Indochina en Nederlands-Indië.

De Katholieke Illustratie bestrijdt het opkomende nationalisme op geheel eigen wijze. Op de omslag van 9 februari 1922 staat een Javaanse jongeman. Afgebeeld op de manier waarop katholiek Nederland haar onderdanen in Indië graag ziet: een eenvoudige kippenverkoper die ‘door het missiewerk en Gods genade vrij blijft van de verleidingen des tijds’. Hij poseert braaf in traditionele kledij, met zijn voet op een mand met handelswaar en een kip in zijn rechterhand. Maar ‘onze bruine broeder’ staat niet in de kampong maar in een fotostudio in Batavia. De geschilderde achtergrond verraadt dat hier de werkelijkheid geweld wordt aangedaan; de koloniale verhoudingen zijn al lang aan het veranderen. In 1924 richten Soekarno en Hatta de Partai Nasional Indonesia (PNI) op; de Katholieke Illustratie zal aan die gebeurtenis geen omslag wijden.

About Me

Klaas Kornaat is freelance historicus, in te huren voor publicaties, exposities, educatieve projecten, websites, lezingen en diverse activiteiten op historisch terrein.

Copyright

© Kopiëren en overname van teksten of afbeeldingen van deze website alleen na toestemming van de auteur. Gebruik het onderstaande contactformulier.

Archive