COVERS VAN DE 20e EEUW 4 – Anne Frank – COMPLETE UITGAVE RIOD 1986

Tekst: Reinard Maarleveld.

Een meisje van 13 begint een dagboek. Ze schrijft brieven aan een niet-bestaande vriendin Kitty. Daarin vertelt ze over de dagelijkse gang van zaken in huis, blijdschap en verdriet in de familiekring, dromen en verlangens voor de toekomst, een verliefdheid. Onderwerpen die in ontelbare dagboeken van alle tijden worden besproken. Maar dit dagboek begint op een onderduikadres in Amsterdam in het voorjaar van 1942. Het blijft achter wanneer in de zomer van 1944 de onderduikers worden verraden en weggevoerd. Anne en haar zus Margot belanden via Westerbork en Auschwitz in Bergen-Belsen waar ze, enkele maanden voor de Duitse capitulatie, bezwijken aan vlektyfus.

Vader Otto Frank keert als enige overlevende terug en krijgt het dagboek van Miep Gies, een van de hulpverleners tijdens de onderduikperiode. In 1947 wordt een gedeelte van de originele teksten voor het eerst uitgegeven onder de titel Het Achterhuis. De volgende jaren groeit Anne uit tot het symbool van de Joodse slachtoffers van de vernietigingskampen van de Nazi’s.

In 1986 brengt het RIOD (Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, tegenwoordig NIOD) trots een ‘volledige uitgave’ van de dagboeken van Anne Frank uit. Om allerlei redenen acht men de tijd gekomen voor een integrale en letterlijke weergave van wat Anne in die dramatische jaren heeft geschreven. De wetenschappers weten echter niet dat Otto Frank in 1945 twee velletjes achter heeft gehouden waarin Anne uiterst kritisch de relatie tussen haar ouders beschrijft. In 2001 worden de ontbrekende bladzijden aangekocht en is het dagboek pas echt compleet. Het beroemdste dagboek ter wereld is inmiddels in meer dan dertig landen verschenen en zijn er 27 miljoen exemplaren van verkocht.

About Me

Klaas Kornaat is freelance historicus, in te huren voor publicaties, exposities, educatieve projecten, websites, lezingen en diverse activiteiten op historisch terrein.

Copyright

© Kopiëren en overname van teksten of afbeeldingen van deze website alleen na toestemming van de auteur. Gebruik het onderstaande contactformulier.

Archive