COVERS VAN DE 20e EEUW 5 – Marilyn Monroe – STERN 17 december 1960

Geen vrouw deed zo veel harten sneller kloppen als Marilyn Monroe. Ze was het prototype van de prachtige blondine die met een mengeling van verleidelijkheid en naïviteit elke man deed geloven dat ze al zijn dromen zou waarmaken. Marilyn werd als model ontdekt en groeide uit tot de grootste ster van Hollywood. Een naaktfoto op de Playboykalender maakte van het blad een bestseller en haar optreden voor de Amerikaanse troepen in Korea was legendarisch (1953/4).

Monroe wilde zelf als actrice erkend worden en ook in haar privéleven respect afdwingen door wat ze was, niet door haar uiterlijk. Dit was een onmogelijk streven, want haar hele publieke imago was gebaseerd op haar fenomenale uitstraling als seksbom.

De tegenstelling tussen haar kwetsbare persoonlijkheid en haar onaantastbare schoonheid werd de tragiek van haar leven. Hoewel ze in een film zong ‘Diamonds are a girl’s best friend’ zocht ze in het werkelijke leven naar een intellectueel met wie ze gelukkig kon zijn. De baseballegende Joe DiMaggio moest dan ook het veld ruimen voor de prestigieuze schrijver Arthur Miller. Even leken zij het ideale koppel, maar ook Miller was niet bestand tegen de constante verering die zijn vrouw opwekte, onder andere van wereldberoemde sterren als Laurence Olivier en Yves Montand. Monroe was in feite niet voor het geluk geboren.

Toch waren de meeste optredens op het witte doek meteen legendarisch. Als beeldschone ‘femme fatale’ in ‘Niagara’, als geestig middelpunt in het geniale ‘Some like it hot’ van Billy Wilder en als ontwapenende blondine in ‘The seven year itch’. In de laatste film ging ze ter verkoeling op het rooster van de metro staan en zorgde met haar opwaaiende jurk voor een van de meest memorabele beelden uit de filmhistorie.

Nadat ze president John F. Kennedy lispelend had toegezongen (‘Happy Birthday’) kwam er een vroegtijdig, tragisch einde aan haar leven. Ze werd levenloos gevonden in haar slaapkamer. Sindsdien hebben duizenden fans hun hoofd gebroken over de doodsoorzaak: was er kwade opzet in het spel of kwam Marilyn op een natuurlijke manier aan haar einde? Wellicht wordt dit raadsel ooit opgelost. Wat rest zijn de legendarische beelden van een icoon.

About Me

Klaas Kornaat is freelance historicus, in te huren voor publicaties, exposities, educatieve projecten, websites, lezingen en diverse activiteiten op historisch terrein.

Copyright

© Kopiëren en overname van teksten of afbeeldingen van deze website alleen na toestemming van de auteur. Gebruik het onderstaande contactformulier.

Archive